Musical (2014)


Musique: Dirk Brossé
Paroles: Allard Blom
Livret: Allard Blom • Frank Van Laecke
Production à la création:

28 juli 1914.
De Grote Oorlog breekt uit.
Onder de gemobiliseerde Belgische soldaten vinden we de boezemvrienden Jan, zijn jonge broer Kamiel, zijn bloedvriend Fons en macho avant la lettre Albert. Hoewel iedereen er aanvankelijk van overtuigd is dat de strijd kortstondig zal zijn, blijkt het conflict niet alleen veel langer te duren maar ook meedogenlozer te zijn dan ooit gedacht. De gruwel neemt toe. De oorlog eist meer en meer slachtoffers. Jan, die inmiddels vader is geworden, wil persé zijn zoon en zijn vrouw Anna zien. Albert verlangt naar zijn liefjes, Kamiel -doodsbang voor elke vorm van geweld- zoekt wanhopig een manier om aan de situatie te ontsnappen en Fons heeft inmiddels zijn oog laten vallen op de knappe verpleegster Celine. Wat volgt is een heroïsche strijd om te overleven. Een ultiem gevecht tegen het waanzinnige geweld en tegen het oorlogsapparaat. Met als voornaamste wapen humor, hoop en bovenal: liefde en onvoorwaardelijke vriendschap.

Synopsis complet

Tijdens de voorstelling zat het publiek op een rijdende tribune. Deze tribune, waarop 1880 toeschouwers konden plaatsnemen, verplaatste zich 150 meter in het spektakel en kon een maximale snelheid bereiken van een halve meter per seconde.
Het decor werd gevormd door 11 decorelementen die lasergestuurd doorheen het speelvlak reden.

1 14-18 peut-être considéré comme un Top musical

2 14-18 s'intéresse à un événement historique important: Première guerre mondiale.


'14-'18 was een Vlaamse musicalproductie van Studio 100 uit 2014 in regie van Frank Van Laecke. Ze ging in première op 20 april 2014.

De spektakelvoorstelling werd vertolkt in de grote ruimtes van de Mechelse Nekkerhal op een speelvlak van 18.000 m², waar het publiek het schouwspel kon bekijken vanop een rijdende tribune. Het script is van Frank Van Laecke en Allard Blom, die ook de liedteksten schreef. De muziek werd gecomponeerd door Dirk Brossé. Daarmee bestond het creatief team uit dezelfde personen die ook Daens uitwerkten.

De voorbereiding van de musical nam drie jaar in beslag. Bij de voorstelling speelden bijna 150 acteurs en figuranten mee, naast enkele paarden. De dag van de première waren al 120.000 tickets verkocht voor de voorstellingen van de volgende maanden. In totaal gingen 335.000 bezoekers naar de musical kijken.


Ouverture - Dies Irae Ensemble
On les aura Cast & ensemble
Lieve Liefste Jan, Kamiel, Fons & Albert
Voor da ge't weet Cast & ensemble
Schol! Cast & ensemble
Wanneer Jan & Anna
Mijn handen Kamiel
Nooit Alleen Cast & ensemble
Als één Man Fons, Jan & Ensemble
Wanneer (reprise)Jan & Anna
Uw hand in mijn hand Jan & Anna
Van dag tot dag Cast & ensemble
Stille Nacht Jan & ensemble
Uw hand in mijn hand (reprise) Ensemble
Dies Irae (reprise) Cast & ensemble
Lieve Liefste (reprise) Anna
Nooit Alleen (reprise) Cast & ensemble
Finale & Curtain Calls 14-18 Tutti

Aucun dossier informatif complémentaire concernant 14-18


Version 1

14-18 (2014-Nekkerhal-Malines)

Type de série: Original
Théâtre: Nekkerhal (Malines - Belgique)
Durée : 6 mois 3 semaines
Nombre : 206 représentations
Première Preview : mercredi 16 avril 2014
Première : dimanche 20 avril 2014
Dernière : mardi 11 novembre 2014
Mise en scène : Frank Van Laecke
Chorégraphie : Martin Michel
Producteur :
Avec : Jo De Meyere (Generaal), Jelle Cleymans (Jan), Jonas Van Geel (Fons), Bert Verbeke (Albert), Peter Van De Velde (Sergeant Dedecker), Louis Talpe (Deprez), Free Souffriau (Anna), Maaike Cafmeyer (Céline), Lander Depoortere (Kamiel), Jan Schepens, Jurgen Stein, Dirk Bosschaert, Fabrice Pillet, Joris De Beul, Dimitri Verhoeven, Steven Colombeen, Alexander Metselaar, James Cooke, Pieter Klinck, Nordin De Moor, Leendert De Vis, Hilde Norga, Karina Mertens, Anke Helsen, Olivier Bracke, Floris Devooght, Johnny Barendsen, Liv Van Aelst, Nathalie De Mey, Jasmine Jaspers, Christof Chapsis en Lien Focke.

 Pas encore de video disponible pour ce spectacle