Laureaten van de Theater Aan Zee
KBC Jongtheaterprijs 2012

Met ‘Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe’ brengen Ans en Louise Van den Eede een lofzang op de taal. Literaire en filosofische bespiegelingen vliegen ons om de oren in een hilarische en onophoudelijke dialoog.


Retour à la page précédente

De zussen Van den Eede brengen met ‘Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe’ hun eerste voorstelling als het gezelschap Hof Van Eede. Louise en Ans Van den Eede creëerden samen de voorstelling uit liefde voor Diderots boek en presenteren die nu op het festival Theater aan Zee onder het luik Jong Werk. De liefde voor taal, filosofie en spielerei nemen in deze voorstelling de bovenhand en zoals in Diderots boek wordt de toeschouwer voortdurend op het verkeerde been gezet.

Het verhaal van Jacques en zijn meester lijkt allesbehalve eenduidig. Ze willen het vertellen, maar kunnen het niet. Er is eigenlijk geen echt verhaal en naar een plot moeten we al helemaal niet op zoek. Of zoals Ans Van den Eede het mooi verwoordt: “Er zijn veel rode draden, maar welke draad kies je om een begin en eind aan te knopen? Wat is de roodste draad?” ‘Jacques de fatalist en zijn meester’ leidt nergens naartoe, maar juist daarom leidt het overal naartoe. Want zo is het leven. “Toch?”. Wat we te weten komen, is dat Jacques en zijn meester onderweg zijn zonder doel en tal van incidenten en personages tegenkomen. Jacques wil zijn liefdesverhaal vertellen, maar slaagt er niet in. Alles wat wordt verteld over het boek, wordt weerspiegeld in het stuk. Er is geen verhaal, het leidt nergens naartoe en bestaat uit een opeenstapeling van dwalingen en uitweidingen. En toch verveelt het niet. De voorstelling is doorspekt met humor en ironie en hoewel vele filosofische bespiegelingen vluchtig zijn, zijn er ook enkele die blijven hangen.

Retour à la page précédente