Laureaten van de Theater Aan Zee
KBC Jongtheaterprijs 2012

Met ‘Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe’ brengen Ans en Louise Van den Eede een lofzang op de taal. Literaire en filosofische bespiegelingen vliegen ons om de oren in een hilarische en onophoudelijke dialoog.


Een man en vrouw staan op scène.
Ze weten niet meer waar het naartoe gaat.
Noem het een crisis, eentje zonder as of diagonaal.
Ze weten niet of het vrijheid is die ze zoeken of een uitweg uit de situatie.
Ze houden elkaar warm in hun gedeelde fantasie waarin alles gebeurt zoals het mag gebeuren.
Maar weet een mens waar hij naartoe gaat?

Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe is de allereerste voorstelling van het nieuwe theatergezelschap Hof van Eede. Dramaturge Louise Van den Eede en actrice Ans Van den Eede gingen op onderzoek naar de kwetsbaarheid van taal, het wispelturige van een gesprek en de strijd tussen structuur en anarchie. Daarbij laten ze zieh inspireren door ‘Jacques, le fataliste et son maître’ van Denis Diderot. Het resultaat is een heerlijk wispelturig gesprek tussen een man en een vrouw, dat zieh kronkelend en in schoonheid een weg baant langsheen sérieux, absurditeit en humor.

"Julie aanwezigheid hier vanavond is een liefdevolle staatsgreep
Een toereikende horizon op onze gezamenlijke bestemming
Dat is nu heel toevallig dat dit eruit komt hoor"

Résumé complet
CREATEURS
AuteurAns Van den Eede 
AuteurLouise Van den Eede 
DramaturgieLouise Van den Eede 
LichtontwerpJasper Vanhalle 
Outside EyePeter Van Den Eede 
AVEC
Greg Timmermans 
Ans Van den Eede 
Production: Hof van Eede
Avec l'aide de CAMPO, CIE DE KOE & KC nOna

Met "Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe" brengen Ans en Louise Van den Eede een lofzang op de taal. Literaire en filosofische bespiegelingen vliegen ons om de oren in een hilarische en onophoudelijke dialoog.

cobra.be

Een ingenieus geconstrueerde dialoog die op elk moment het voorgaande een nieuwe betekenis geeft en inleidt wat nog moet komen.

Zone09

Toute la presse :


Rien encore sur ce spectacleVersion pleine page (seule version disponible monde Apple)


Uit het juryverslag: Hof Van Eede vroeg zieh af waar het met de wereld naar toe gaat. Diderot was hun startpunt, maar het resultaat is vooral een voorstelling waarin het vallen en weer opstaan, het naieve en het relatieve, het durven spreken en dan toch weer zwijgen een duivels mooi duet aangaan met elkaar. Waar het met de wereld naartoe gaat, daar gaan wij naartoe is een verbijsterend intelligente ode aan de heerlijkheid van het twijfelen. Daar kan geen epigonendiscussie tegenop.

Desalniettemin kijken we uit naar een verdere stap.