Qu'est-ce qui arrive quand nous préférons la beauté de la fiction à la réalité?

Dans Het Weiss-effect, nous voyons ce qui peut arriver lorsque nous préférons la beauté de la fiction à la réalité.
Hof van Eede nous présente trois personnes qui ne peuvent plus offrir aucune résistance face aux attraits de l'influence. Ils sont à ce point admiratifs de l'artiste Edgar Weiss, qu'ils oublient presque qui ils sont eux-mêmes. La frontière entre ce qui est réel et ce que nous voulons être réel, a disparu.


De tekst is een ingenieuze compositie die gaandeweg toont hoe de personages in hun eigen denken verstrikt zijn geraakt. Of beter: hoe ze een beschermend web van gedachten bouwden om niet te moeten zien wat ze zijn: mensen die bang zijn om echt te beminnen en daarom een oud boek en overleden kunstenaar beminnen.
Die even schrijnende als hilarische conclusie - waarvan De Wyngaerts personage het slachtoffer is omdat hij als enige wel wil proberen om in de echte wereld te leven en om echte gevoelens voor echte mensen te ervaren - wordt met veel grappig gespeelde ernst, kraakheldere monologen en wanhopig beduusde blikken gespeeld.

Knack - 18/9/2014

Met dit uitgangspunt maakt theatermakerscollectief Hof van Eede een amusante voorstelling die op geestige momenten duidelijk maakt hoe kunst soms… de wereld kan veranderen, ten goede of ten slechte.

Cobra.be - 22/9/2014